Kære dig,

 

Er du gravid og optaget af dit eget og dit fosters sundhed, så er det værd at kaste et blik på noget af de seneste års forskning vedr. økologisk kontra ikke-økologisk kost.

Forskere fra Syddansk Universitet har lige bidraget til endnu en rapport, hvori resultaterne (igen) tyder på, at der er en kraftig sammenhæng mellem pesticider (sprøjtegifte) i vores mad og en negativ effekt på udviklingen af børns hjerner. Altså ikke-økologisk mad og primært frugt og grønt, påvirker det ufødte barns hjerne og har dermed en stor indvirkning på hjernens udvikling i den allermest følsomme periode. Pesticider overføres under graviditeten via moderkagen til fosterets kredsløb og hjerne.

Nu tænker du måske – Hvilken negativ effekt på børns hjerner? Og det da et meget godt spørgsmål synes jeg.

Pesticider og børns udvikling

Pesticider forringer børns kognitive udvikling; altså børnenes evne til indlæring, hukommelsen, koncentrationsevne og intelligens. Derudover kan pesticider også påvirke barnets motoriske udvikling – og det tyder også på, at pesticider øger risikoen for at udvikle allergi.

Det er jo ikke ligefrem opløftende viden. MEN du kan selv gøre en hel del for at fremme din egen, dit fosters og dit barns sundhed ved at være nysgerrig på hvad du spiser og serverer. Måske du får lyst til at ændre din kost. Det er ligetil – du skal vælge økologiskmadvarer hvis du vil undgå pesticider hos dig og dit foster.

Når nu du alligevel er henne i afdelingen for frugt og grønt, så er der også her kvalitet at hente for din generelle sundhed. De økologiske varer indeholder nemlig flere plantenæringsstoffer og dermed styrker de dine celler, dine tarme og dit immunforsvar. Se DET er win win – også for samfundet, men den må vi tage en anden dag.

Barnets første 1000 dage

De første 1000 dage af dit barns liv er en sårbar og en virkelig vigtig udviklingsperiode. Perioden har stor betydning for hvordan barnets fremtidige sundhed og trivsel bliver, både hvordan dit barn udvikler sig, vokser og lære. Der ligger et kæmpe stort potentiale i at fremme barnets sundhed igennem de første 1000 dage.

De første 1000 dage starter ved befrugtningstidspunktet og de første 2 leveår: 9 måneder i maven (270 dage) og de første 2 år af det lille barns liv (730 dage) = 1000 dage.

I den næste tid vil jeg sætte lys på disse vigtige første 1000 dage, ernæringsmæssigt, mentalt, socialt, motorisk og relationelt.

Måske du har lyst til at læse med? Tilmeld dig mit MINIMAGASIN på www.sannebirkebaek.dk.

 

Tak fordi du læste med.

1 Comment

  1. Sandra den 22. november 2017 kl. 10:16

    Hej Sanne

    Virkelig spændende læsning.
    Tak, fordi du deler din viden.

    Mvh en nu endnu klogere mor 🙂

Efterlad en kommentar

Sundhedsplejerske Sanne Birkebæk

Jeg er optaget af mange forskellige problematikker omkring børne- og familieliv. Med jævne mellemrum vil jeg skrive om disse forskellige emner, og jeg håber, du vil have lyst til at følge med.

Kategorier

Tilmeld dig mit
nyhedsbrev her!